Które warzywa należy siać w marcu?

Które warzywa należy siać w marcu?

W marcu nadal istnieje spore ryzyko przygruntowych przymrozków. Dlatego jedynie niektóre gatunki warzyw można zacząć wysiewać w naszym warzywniku. Przeczytaj które dokładnie warzywa możesz siać w marcu.                
Marzec w ogrodzie jest niesprzyjającym okresem dla wielu roślinek, przede wszystkim ciężkim dla kiełkujących nasion warzyw. Jedynie kilka gatunków warzyw może bezpiecznie wykiełkować podczas tego okresu
  

Które warzywa siać?

Istnieją warzywa dla których wczesnowiosenne przymrozki nie są ani trochę straszne, ze względu na zdolność ich nasion do kiełkowania nawet przy niskiej temperaturze. Siewki są odporne na mrozy, czyli nawet jeśli spadłby śnieg to nie musimy się bać - siewki nie zmarzną. W marcu możemy bezpiecznie wysiać prosto do gruntu nasionka: pora, cebuli, bobu, szpinaku, grochu, rzodkiewki, pietruszki, marchwi, kopru.

Taki wczesnowiosenny siew warzyw zagwarantuje nam wcześniejsze zbiory.

Jak wysiewamy nasiona warzyw?

Stanowisko do uprawy warzyw powinno być słoneczne, a także osłonięte przed silnym wiatrem. Pamiętajmy, im wyższa temperatura, tym rośliny będą szybciej rosły, a nasze nasionka będą szybciej kiełkować. Nasiona należy wysiać na wcześniej przygotowane grządki, gleba powinna być dobrze przekopana, spulchniona oraz odkwaszona. Polecamy wysiać je w rzędach, ułatwi to ich późniejsze pikowanie, a także pielęgnację. Nasiona po czynności wysiewania przykryjemy cienką warstwą ziemi, a na sam koniec delikatnie podlewamy. Gdy warzywa zaczną kiełkować, możemy spodziewać się, że pojawią się niechciane chwasty. Należy je systematycznie usuwać na tyle często, by nie zdominowały naszego warzywnika.
        

Komentarze (0)
z 0

Nie ma jeszcze komentarzy, bądź pierwszy