Kora sosnowa jako ściółka. Wady i zalety - jaką korę wybrać? - egarden24.pl

Kategorie

Brak produktów

Do ustalenia Wysyłka
0,00 zł Razem

Realizuj zamówienie

Produkt dodany poprawnie do Twojego koszyka
Ilość
Razem
Ilość produktów w Twoim koszyku: 0. Jest 1 produkt w Twoim koszyku.
Razem produkty:
Dostawa:  Do ustalenia
Razem

Kora sosnowa jako ściółka. Wady i zalety - jaką korę wybrać?

Kora drzewna jest znakomitym materiałem ściółkującym. W ogrodzie najczęściej stosujemy korę sosnową, ale nie jest to jedyny dostępny rodzaj kory. Dowiedz się więcej na temat kory a także jej zastosowania, w artykule znajdziesz krótki przewodnik.

  
Ściółka w ogrodzie to bardzo ważny element, o czym zapewne wie każdy, kto uprawia roślinki. Materiał ściółkujący ogranicza parowanie wody, utrudnia rozwój niechcianym chwastom, gleba nie przesusza się nadmiernie, chroni korzenie naszych roślin przed upałami jak i zimnem, a także pięknie ozdabia Twój kawałem ziemi.

Kora z drzew - znakomity materiał na ściółkę

Oferta materiałów ściółkujących jest szeroka, ale najbardziej popularna w Polsce jest z pewnością kora. Zanim jednak zdecydujesz się, że chcesz ją w swoim ogrodzie, zapoznaj się w jej rodzajami oraz właściwościami. Nie każda kora sprawdzi się jako ściółka! Najbardziej popularną i nadającą się do ściółkowania jest kora sosnowa z drzew iglastych (czasami świerkowa). Ten rodzaj kory jest bardzo dekoracyjny, a dodatkowo zawiera związki mineralne, tj. fosfor, magnez, potas oraz celulozę, która w czasie procesu rozkładu wzbogaci glebę w substancje odżywcze i jednocześnie poprawi jej strukturę.

Kora sosnowa: świeża i przekompostowana

Należy pamiętać, że kora sosnowa, przede wszystkim świeża będzie miała lekko kwaśny odczyn pH. Jest idealna do ściółkowania gatunków kwasolubnych. Nie nadaje się jednak dla roślin preferujących zasadowy odczyn podłoża. Jeśli chcemy by kora spełniała zadanie ściółki nie możemy wysypać jej za mało, minimalna warstwa to 6-7cm. Jeśli warstwa będzie mniejsza, kora dość łatwo może zostać zmyta przez deszcz, a tym samym szybciej ulegnie rozpadowi. Pożądany efekt osiągniemy stosując ok. 80L na 1m2.  

Korę sosnową znajdziemy w postaci świeżej oraz przekompostowanej.

Kora sosnowa świeża charakteryzuje się jasną barwną, jej główną zaletą jest fakt, iż wolniej się rozkłada oraz jest bardziej dekoracyjna. Niestety w czasie rozkładu pozbawia ona glebę sporych ilości azotu (bakterie, które rozkładają korę, pobierają azot z podłoża), dlatego konieczne jest by rośliny ściółkowane świeżą korą sosnową zostały dokarmione z początkiem sezonu większymi dawkami nawozów azotowych. Brak tego pierwiastka może spowodować zahamowanie lub wolniejszy wzrost roślin. Dodatkowo taka kora zawiera większą ilość szkodliwych związków organicznych, możemy wymienić: polifenole oraz garbniki.

Kora sosnowa przekompostowana posiada ciemniejszą barwę, jest drobniejsza, troszkę mniej dekoracyjna oraz z pewnością należy ją częściej uzupełniać, gdyż szybciej ulega rozkładowi. Powyższe niedogodności wynagrodzi fakt, że posiada więcej składników pokarmowych, dodatkowo jest mniej kwaśna (pH ok. 6,5). Ważne jest, iż kora przekompostowana pozbawiona jest znacznej części fenoli i garbników, a także lepiej magazynuje wodę.

Kora sosnowa o różnym stopniu rozdrobnienia

Korę sosnową zakupimy w postaci mielonej, w zależności od naszych potrzeb mamy do wyboru: korę grubo mieloną, średnio mieloną lub drobno mieloną.

Kora sosnowa, która jest grubo mielona najlepiej sprawdzi się tam, gdzie jest dość wietrznie. Jej grubsza struktura utrudni rozwianie przez silny wiatr. Ten rodzaj kory rozkłada się wolniej oraz lepiej prezentuje się przy dużych roślinach.

Najbardziej uniwersalna jest kora sosnowa średnio mielona, pięknie wygląda jako ściółka większości roślinek na przeróżnych rabatach.

Kora sosnowa drobno mielona jest delikatna, lekka i należy się liczyć z jej podatnością na zwiewanie przez wiatr. Sprawdza się jako dodatek do podłoża. Może zostać wykorzystana również jako materiał do ściółkowania niższych roślinek, tj. wrzosy.

Zastosowanie kory sosnowej w ogrodzie

Kora sosnowa jest idealna do ściółkowania iglaków, azalii, różaneczników, wrzosów oraz innych roślinek kwasolubnych. Może być także wykorzystana jako ściółka pod krzewy czy byliny, które tolerują podłoże o lekko kwaśnym odczynie.

Naturalna, ciemna barwa kory przekompostowanej przepięknie podkreśli intensywne barwy naszych kwiatów oraz żywą zieleń roślin, dlatego sprawdzi się w wielu aranżacjach ogrodowych. Korę polecamy rozsypać na specjalnym podkładzie (z agrotkaniny). Ściółka na podkładzie dłużej zachowa swoje właściwości dekoracyjne, a także lepiej zabezpieczy podłoże przed rozwojem chwastów czy jego wysychaniem.

Kora z drzew liściastych

Inne właściwości posiada kora drzew liściastych, tj. bukowa. W przeciwieństwie do kory sosnowej czy świerkowej jest ona o wiele rzadziej spotykana. Ten rodzaj kory posiada zazwyczaj odczyn zasadowy, przez co nadaje się ona do ściółkowania jedynie tych roślinek, które preferują odczyn podłoża zasadowy lub obojętny. Pamiętajmy, że nawet w przypadku takich roślin niekoniecznie będzie ona dobrym rozwiązaniem. Bowiem może zawierać wiele  garbników i polifenoli, które nie są bezpieczne dla roślin. Jeśli zdecydujemy się na zakup tego produktu powinniśmy użyć korę przekompostowaną 2-3lata. Podczas rozkładu tak jak opisywaliśmy wcześniej, kora traci wiele szkodliwych substancji.

Komentarze

Zostaw swój komentarz

Niezbędne na jesień!

Przetwórstwo i Winiarstwo

Najnowsze wpisy na naszym blogu