69.1.2
5960
5904816014242
Nowy
Środek przeznaczony do stabilizacji moszczów owocowych i win, zatrzymywania procesu fermentacji oraz czyszczenia i dezynfekcji akcesoriów winiarskich.
13 Przedmiot Przedmioty
Produkt tymczasowo niedostępny
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Wysyłka w ciągu 24 godzin
120 dni na zwrot
Sposoby dostawy | Nazwa | Cena |
---|---|---|
Paczkomat® InPost 24/7 | 11,99 zł | |
InPost Kurier | 16,59 zł | |
InPost Kurier Pobranie | 17,82 zł | |
Odbiór osobisty w Krakowie (ul. Balicka 100) | Za darmo! | |
Kurier - przesyłka gabarytowa | Kurier - przesyłka gabarytowa | 20,91 zł |
Pirosiarczyn potasu od marki Browin to skuteczny sposób na oczyszczenie i dezynfekcję akcesoriów wykorzystywanych podczas produkcji domowych win takich jak balony na wino, cukromierze, lejki, rurki fermentacyjne oraz inne elementy. Produkt świetnie sprawdza się również jako stabilizator soków i moszczów owocowych zapobiegając rozwojowi niekorzystnych bakterii, pleśni czy dzikich drożdży. Pirosiarczyn potasu zabezpiecza wina przed utratą barwy, utlenieniem oraz zapewnia ich odpowiednią klarowność. Środek może być także wykorzystywany w celu zatrzymania procesu fermentacji poprzez zniszczenie komórek drożdży.
Opakowanie zawiera 10 g produktu.
W zależności od zastosowania środka:
Do stabilizacji moszczu: 1 g na 10 L moszczu. Odpowiednią porcję rozpuść w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
Do stabilizacji wina przed zlaniem wina w butelki: 1 g na 10 L wina. Odpowiednią porcję rozpuść się w 50-100 ml wody, następnie dodaj do nastawu i dokładnie wymieszaj.
Do płukania sprzętu: 10 g na 2 L wody. Tak przygotowanym roztworem płucz balony, pojemniki fermentacyjne, butelki, prasy, beczki, wcześniej umyte z użyciem detergentów i wypłukane wodą. Po płukaniu pirosiarczynem potasu nie używaj ponownie wody.
Roztwór pirosiarczynu potasu jest nietrwały, dlatego należy przygotować go tuż przed jego użyciem. Po przepłukaniu roztwór nie nadaje się do ponownego zastosowania. Ze względu na charakterystyczny, ostry zapach siarkowy zaleca się stosowanie produktu wyłącznie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
Uwaga: Należy przestrzegać zalecanych dawek. Znaczne przedawkowanie, szczególnie przy stabilizacji nastawu spowodować może zahamowanie fermentacji. W przypadku stabilizacji gotowego wina zbyt duża dawka pirosiarczynu potasu powoduje powstanie nieprzyjemnego smaku i siarkowego aromatu.
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również: