Drożdże aktywne, suszone ENOVINI, mieszanka dwóch szczepów winiarskich. Idealnie nadają się do przygotowania win owocowych czerwonych oraz białych.
BW-917741
Nowy produkt
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Drożdże suszone ENOVINI BIOWIN
Drożdże aktywne, suszone ENOVINI, mieszanka dwóch szczepów winiarskich. Idealnie nadają się do przygotowania win owocowych czerwonych oraz białych.
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu zarówno tego wytwarzanego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny użytek.
Drożdże są, ważne gdyż odpowiadają za prawidłową fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. W przemyśle winiarskim posiadamy wiele drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli rodzaje owoców,stężenia cukru oraz szybkości i wydajności wyprodukowanego alkoholu.
Inne dostępne rasy drożdży:
Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus)– do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w trudnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników oraz cukru); dobre do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin – do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, szczególnie trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków przeznaczonych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 (Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych oraz różowych. Doskonałe do win musujących. Charakteryzują się szybkim i pełnym od fermentowniem, bardzo małą ilość osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini- doskonała mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca niepowtarzalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.
Dlaczego warto kupić produkt ?
-tolerancja alkoholowa do 14-18%
-gotowe wino jest dobrze od fermentowane
-trwały kolor wina oraz doskonale dobrany bukiet
-szybki profes fermentacji
Charakterystyka:
Komórki wysoce aktywnych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g.
Użytkowanie:
Drożdże suszone fluidalne, bez konieczności wstępnego namnożenia i uaktywnienia. Zalecane jest tylko wykonanie ich wstępnej rehydratacji, które polega na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody oraz pozostawić na ok 15minut w pokojowej temperaturze.
Drożdże przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Wydajność:
Pojedyncza dawka wystarcza na wyprodukowanie do 35 l wina.
UWAGA:
We wszystkich etapach przygotowania szczepionki drożdży niezwykle ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.
Symbol produktu: BW-917741